Fietshuys Weesp: de ‘Apple Store onder fietsenwinkels’

Vijf jaar geleden startten Silvan en zijn compagnon Philip Wallage Het Fietshuys. Ze kenden elkaar vanuit de business die ze tot dan toe met elkaar deden. Silvan had zijn 50 vierkante meter grote winkel en verkocht er de fixies die Philip importeerde vanuit China. “Philip deed enorm veel aan marketing en dat zorgde ervoor dat ik wel honderd van zijn fixies per jaar verkocht. Mijn kleine winkeltje draaide op een gegeven moment zo goed dat ik uit mijn jasje groeide. Ik kon amper nog tussen de fietsen door lopen.” 


Silvan zag in het centrum van Amstelveen een winkelpand te huur staan. “Centraal naast de Bijenkorf, 400 vierkante meter groot. Ik dacht: ontzettend tof, maar wellicht te groot voor mij alleen. Ik had prettig contact met Philip en stelde hem voor samen een winkel te openen, Het Fietshuys. ‘Gaan we doen!’, was zijn enthousiaste antwoord. Philip heeft marketing gestudeerd, ik ben technisch. Dat maakte ons samen van meet af aan heel sterk, we vullen elkaar perfect aan.”

Kansen voor kwaliteitswinkels

Het winkelconcept sloeg direct aan. Het Fietshuys zocht daarom al snel naar een extra locatie. De keuze viel na marktonderzoek op Abcoude, een plaats met een soortgelijk inwonersprofiel als Amstelveen. “We richten ons met Het Fietshuys op een doelgroep die in de eerste plaats op zoek is naar kwaliteit, en dus een winkel met goede service. Niet de prijs van de producten is onderscheidend”, zegt Silvan. “In Abcoude konden we een zaak overnemen, met de eigenaar hadden we altijd al goed contact gehad.” 


Een half jaar geleden opende de derde vestiging, in Weesp. “We hadden interesse in een derde winkel en zagen dat Weesp een gigantische groeimarkt is. Er wordt hier nog volop gebouwd, er vestigen zich doorgaans veel jonge gezinnen uit Amsterdam. Weesp had wel goede fietsenzaken, maar nog geen winkels die zich specifiek op dit publiek focussen. Wij roken kansen met onze stadsfietsen, e-bikes en bakfietsen. Die laatste categorie groeit snel en is belangrijk voor ons. Er zit minder prijsdruk op. Je merkt in de branche dat het bij retailers piept en kraakt, magazijnen staan soms overvol. De goede verkoop van bakfietsen levert ons mooie resultaten op.” 

"WE ZAGEN METEEN DAT WE GOED ZATEN, HIER IS POTENTIEEL."

Modern en authentiek

In Weesp vonden de ondernemers de ideale locatie aan de gracht in het centrum na tussenkomst van een makelaar. “Er stond in eerste instantie niets geschikts te huur”, zegt Silvan. Op deze plek – een pand van 300 vierkante meter – zat het meest recent een wijnhandel; daarvoor een biologische supermarkt en apotheek. “Er was sinds de apotheektijd weinig meer aan het interieur gedaan. Toen wij erin trokken, zaten de apotheekkasten er nog in. Vorm Martini heeft het interieur verzorgd, AGU heeft geadviseerd over hetgeen we nodig hadden op deze locatie.” 

De winkel oogt modern en authentiek tegelijk. De werkplaatsbalie en -achterwand en de desk in het midden van de zaak zijn aangekleed met kleine tegeltjes. De fietstassen hangen aan AGU’s bagagedragers die op maat zijn gelast en in de oranje huiskleur zijn gepoedercoat. Overige accessoires hebben een plek gekregen in andere maatwerkstellingen waarvan twee stalen buizen in groen – de tweede huiskleur – de framebasis vormen. Fietsen staan zeer luchtig gepresenteerd, hoofdzakelijk op en naast ronde, houten podia. Links achterin maakt een spiegel aan de achterwand de winkel extra ruimtelijk. “We willen geen stampvolle winkel waar je schuifelend doorheen moet. We willen juist de Apple Store onder de fietsenwinkels zijn.” 


Het interieur van de winkel heeft veel gelijkenissen met Amstelveen en Abcoude, maar is zeker geen kopie. “De oranje en groene huiskleuren van Het Fietshuys komen overal terug, we gebruiken dezelfde materialen, zoals het staal van de stellingen en het tapijt in de showroom. Maar met bepaalde elementen hebben we toch weer een flinke stap vooruitgezet. Neem bijvoorbeeld de visgraadvloer: in welke fietsenwinkel vind je die nou? Het Fietshuys Weesp is helemaal van nu.” 

"KIJK NAAR JEZELF EN NIET NAAR EEN ANDER. IK BEN ENORM GEFOCUST OP WAT IK WIL BEREIKEN EN WAT IK GRAAG DOE EN NIET OP WAT EEN ANDER DOET."

Tevredenheid

Tijden veranderen snel, merkt Silvan. “We zijn in Amstelveen begonnen met 80 procent gewone fietsen en 20 procent e-bikes. Dat is heel snel omgedraaid. We focussen op e-bikes, bakfietsen en stadfietsen van de bekende, grote merken en hebben daarnaast een beperkt aantal fatbikes. Daarbij doen we alles om de klant te ontzorgen. De klant kom binnen, krijgt uitgebreid advies, schaft een fiets aan en dan begint de relatie pas echt. Bij reparaties mag de klant de best mogelijke service verwachten en krijgt hij kosteloos een fiets of e-bike te leen. We hebben een haal- en brengservice, daar kan de klant van gebruik maken. We zijn te allen tijde benaderbaar als er vragen of problemen zijn. Tevredenheid van klanten, dáár is het ons om te doen.” 

Het hele palet

Dat de ondernemers vertrouwen op AGU, blijkt wel uit de invulling van het assortiment. Van de helmen van ABUS en de onderhoudsproducten van Muc-Off tot aan de sloten van AXA en de tassen van AGU en Fastrider, vrijwel alle accessoires en fietstoebehoren zijn afkomstig uit Alkmaar. Het kassasysteem met de plus- en minmodule is zo ingericht dat bijbestellingen in de eerste plaats bij AGU worden geplaatst.  


“Toen ik acht jaar geleden voor mezelf begon in een piepklein winkeltje, kon ik al op AGU rekenen. Ik was een heel kleine speler, en toch stond AGU voor mij klaar. Ik kon altijd bellen, niks kostte te veel moeite. Dat vond ik bijzonder als eenpitter. Toen Philip en ik Het Fietshuys begonnen, dacht ik meteen aan AGU. Opnieuw kregen we hulp en begeleiding. Wat komt er bij kijken als je een grotere winkel opent? Wat heb je nodig? Bij de openingen in Abcoude en Weesp ging dat net zo. Wat aanspreekt in de samenwerking met AGU: de laagdrempeligheid en flexibiliteit. Natuurlijk zet je afspraken samen op papier, maar als een product echt niet verkoopt, vind je samen een passende oplossing.” 


Het Fietshuys weet inmiddels dat fietskleding geen categorie voor haar is. “Kleding bieden we helemaal niet meer aan”, zegt Silvan. “Wat daarentegen buitengewoon goed loopt, zijn de fietstassen. Dat hebben we heel groots opgepakt, ook hier in Weesp. Wat AGU als merk sterk maakt, is de breedte van het assortiment. Er zijn veel mensen die een dubbele bisonyltas willen: super basic en lekker praktisch, want alles kan mee. Anderen gaan op fietsvakantie en willen een hoogwaardige, superwaterdichte tas die gemakkelijk op en van de fiets kan. AGU en Fastrider bestrijken het hele palet. Dat vind ik fijn.”